Volt egyszer egy csillagvizsgáló

50078140.jpg

Szomorú mese ez egy szép reményű kezdeményezésről, melyet lelkes amatőrök váltottak valóra. Ózdon kívül csupán Miskolcon van borsodi csillagvizsgáló, ám szomorú, hogy az idő és a változások keze ezt az apró ékességet is kikezdte. 

ozd2.jpg


A csillagászati és űrverseny-lázban égő 1960-as évek a keleti blokkban sem maradt népszerűtlen. Az orosz űrsikerek szele kis hazánkba is elért, mely sok esetben technológiai fejlődést jelentett, még ha csak az élet legparányibb színterein is. Ekkoriban épült meg Budapesten a Planetárium, és több vidéki városban az első csillagvizsgáló, kielégítendő a kíváncsiskodók és lelkes amatőrök igényeit. 

ozd5.jpg

Az építés 1969-ben fejeződött be, nagyrészt társadalmi munkában. Az új csillagvizsgáló, az akkori hagyományoknak megfelelően, az Uránia nevet kapta, akárcsak sok társa országszerte. Az első csillagászati szakkört Elek Imre csillagász kezdte meg. napóra.jpg



Az elkészült épület berendezései közé tartozott egy 40cm-es Newton távcső, fali és udvari napóra, fotólabor és fényképészeti eszközök, sok objektívvel. Az évtizedek során sajnos csökkent az érdeklődés, a hiányos infrastruktúra (pl. fűtés hiánya) miatt egyre kihaltabb lett az épület.

054.jpg

 

A rendszerváltás után azonban Elek Imre (kinek nevét is felvette ekkor az épület) három régi tanítványa részvételével új csoport szerveződött, amely előadásokkal, kedvcsinálókkal igyekezett újra fellendíteni a szakma iránti érdeklődést. Az 1990-es évekre ezek nagy része még megvolt, használható is volt, bár akadtak problémák, amint ezt a Meteor amatőr csillagászat újság 1993 februári száma is írja: 
"Műszereink jó része már használható, a 400/2400-as távcső mechanikailag jó, a tükrét viszont alumíniumoztatni kellene, és okulárokkal sem vagyunk ellátva eléggé. Fotólaborunk ellenben kifogástalan, a fényképezőgépeket használjuk, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk a jobbnál jobb optikák között." 

92-ozd-kocska.jpg

A Magyar Csillagászati Egyesület is szervezett kirándulást a csillagvizsgálóba, hogy elősegítse az érdeklődés felkeltését. Ám a kísérlet sajnos nem hozta meg a várt eredményt. Az épületbe többször betörtek, a felszerelés eltűnt. Kihasználatlanul állt, kitéve az enyészetnek, téglaoldalait lázadó graffitik tarkították a 2000-es évek elején. 
Jelenleg több ingatlan-hirdetéssel foglalkozó oldalon is megtalálni a tulajdonos által felújított csillagvizsgáló képeit, mint eladó, különleges családi házat. 7,8 millió forintért tehát adott a lehetőség, hogy a szerencsés vevő Magyarország egyik szocreál stílusú csillagvizsgálójának tulajdonosa legyen. 

52608123.jpg